PERE SALA i SOLER "En Blanc de Beget"

14 de gen. 2009
Pere Sala i Solé (Beget, Alta Garrotxa 1917 - Camprodón, Ripollès 1993). Músic i traginer.
Conegut com en Peret Blanc o en Blanc de Beget . El seu pare va ser també músic i és qui li va ensenyar la manera de tocar i les primeres cançons.
Amb vuit anys i mig va fer el primer ball a Bestracà (Alta Garrotxa) que li va suposar guanyar 10 rals (0,015 euros actuals). des d’aleshores i fins pocs dies abans de morir en Peret, sense haver après mai solfeig, no va parar de fer sonar el violí sigui sol, acompanyat d'un acordionista (en Salvi d'Oix, l'Amadeu Rossell,...) o de tot una orquestrina (Tururut Bonaigua). S’aprenia les peces d’oïda anant a escoltar les orquestres que feien ball i amb dos o tres cops de sentir-les ja les memoritzava i en feia la seva versió.
Actualment es parla del "Repertori d'en Peret Blanc" per referir-se a aquelles músiques que a través d'ell no han caigut a l’oblit i han arribat a tots els balls folc que es programen habitualment (BallaBisaura, Solc, Rodafolk, Tradicionàrius, etc.)
Les partitures i arxius midi d'aquest capítol són una col·laboració d'en Josep Capdevila músic aficionat i autodidacte del clarinet que va compartir vetllades musicals amb en Peret des del 1980 fins el 1988 quan coincidiren el l'orquestrina del Tururut Bonaigua.  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada