EL COLL D'«HI ERA DE MASSA»

30 de gen. 2011
Al dessota del Santuari de Bellmunt, per l'indret de tramuntana, hi ha un coll que separa els aiguavessos del sot de Canamàs (riu Ges), del sot de les Gargantes (Riu Ter). Se'n diu el coll de «Hi era de massa». És un topònim ben curiós que té el seu origen en un fet esdevingut  en els temps feudals i que la veu popular ha mantingut fins els nostres dies.
Es diu, doncs, que en temps força remot, la data del qual no es pot concretar, regia els destins del castell de Besora un senyor feudal de conducta de`pòtica i cruel vers els seus subordinats. Aquests cansats de tants atropellaments i ignomínies, es reuniren secretament en el "camp del mal consell" i acordaren desfer-se de llur amo definitivament.
La vigília del seu sant hi hagué cacera general del senglar i en ésser al coll situat al peu del Santuari, enlloc d'atacar la fera foufou agredit i mort l'amo i senyor de la contrada. El tribunal hi prengué part i a la pre pregunta de: - Qui l'ha mort?, respongué el poble unànimament: - Besora! - Perquè l'ha mort? - Perquè hi era de massa.
I d'ençà d'aleshores del coll i de la masia allí existent (avui en runes) se'n diu aquest singular qualificatiu.
Font: Llegendes i Tradicions de Ramon Vinyeta (1979)

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada