REBAIXINAT (escudella)

30 de gen. 2011
Del llibre "La Vida a Pagès" de Salvador Vilarrasa i Vall
Es posa l'olla al foc; quan bull s'escalfen forces trumfes talles i cols trinxades i es tiren a l'olla. Al mateix temps, per adob, s'hi tira un os de peltruc o piunoc que és lo mateix (un os de porc salat) i una bola de sagí amaurat. Quan les trumfes són mig cuites s'hi tiren unes quantes rotllanes de fideus i si es té mongetes cuites també s'hi solen tirar. doncs es fa amb elles o sense. Quan els fideus són cuits es treu del foc i ja està.
Aquesta escudella com que és llesta de fer-se se sol menjar per esmorzar. Hi ha cases que pelen les trumfes el vespre abans.
A pagès de totes les classes d'escudella se'n diu vianda o cuinat. AIxí un plat de vianda vol dir un plat d'escudella sia de la classe que es vulga. Les sopes s'entén sempre que són de pa.
Tota mena d'escudella l'adoben amb una bola de sagí amaurat. Per això es trinxen amb la mitja lluna els salats de cansalada i talls de sagí un xic ranci; s'hi barreja farina anant-la pitjant (Amaurar) amb les mans fins que resulta una pasta forta de la qual se'n fan boles que es fiquen dintre una olla o gerra i es van gastant a mida que es necessiten, puix duren molt temps.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada