EL COLLET DE L’HOME MORT

14 de gen. 2011
Si, a la serra de   al Ripollès, des del coll de Cristòfol pugeu cap al Puig de l’Obiol per la carena trobareu, al cap de poca estona, un petit collet amb vistes, a la dreta, cap a la collada de la Coma i la collada de Collfred. És el collet de l’Home Mort. Un nom ben funest per a un indret recòndit perdut enmig d’un bosc atapeït de faigs i clapejat de ginebres i pins.
Doncs aquest nom té l’origen en una anècdota històrica succeïda fa uns tres-cents anys per aquests paratges. Es veu que l’amo de la casa del Barretó, situada a poca distància del collet (un xic més al sud-oest) i l’amo de la casa del Moreu, a Ciuret, estaven enamorats de la mateixa donzella. Ja feia un cert temps que tenien raons perquè ambdós volien festejar-la. Fins que un bon dia les raons van anar massa enllà i van acabar en tragèdia: en Moreu va matar en Barretó al coll del Forn, situat poc més amunt de la casa del Barretó.
El criat del difunt per fidelitat al seu amo, va encalçar en Moreu, que es dirigia a cavall cap a Ciuret, i el va atrapar a l’esmentat collet de l’Home Mort on, d’un tret, el va matar, venjant així la mort del seu amo. 
Des de llavors, i fins avui en dia, el collet quedà batejat amb el trist nom de “Collet de l’Home Mort”. 
Actualment, en els dos collets on hi van haver els crims, s’hi poden veure dues creus amb doble creuer on figuren les inscripcions:
“Barretó – Moreu 1.690”. “Moreu – Barretó 1.690”
respectivament, per deixar recordança d’aquella fatídica història d’amor i odi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada