SOBRE ELS GOIGS

1 de gen. 2008
Els goigs són poemes en lloança als sants o a la Verge, impresos des d'antuvi, especialment a Catalunya, cantats a les cerimònies religioses en petició de favors especials. La seva història es remunta al segle XII, tot i que van començar a estudiar-se seriosament a començaments d'aquest segle (pel segle passat). (Del web de l'Arxiu Gavin)
Elements del Goigs
 En els Goigs hi podem trobar uns elements que són comuns a tots ells, malgrat la singularitat que algun goig pot presentar. Els elements més característics d’un goig es poden definir com:
La Capçalera, que presenta el nom de l’advocació i el lloc on es venera.
El Gravat, o la imatge de l’advocació, que ens serveix per imaginar-nos gràficament l’advocació.
L’Ornament, que normalment solen ser composicions decoratives col·locades a cada costat de la imatge.
L’Orla, o també la sanefa són elements decoratius que envolten tot el text.
El Text, es troba presentat en columnes. Després de cada estrofa es repeteix la resposta (els dos últims versos de l’entrada amb la qual s’inicia el goigs)
El Corondell, és l’element decoratiu entre les columnes del text.
La Partitura musical, que comença aparèixer en els goigs a partir del segle XIX.
L’Oració, sovint breu i en llatí.
També hi trobem La Nota, sobre indulgències o la devoció.
I per finalitzar el Retall d’història al darrera del goig, característic dels goigs moderns i sovint signat. (Del web de la Parròquia de la Sagrada Família d'Igualada)
Sobre aquestes músiques
Aquesta secció només pretén acostar aquestes melodies a  l'internauta i proporcionar un material musical  com a punt de partida a qui li pugui interessar; sense cap altra pretensió conscients que un arxiu MIDI esdevé només un facsímil auditiu que mai substituirà l’acústica dels instruments i, menys encara, els matisos innats del cor de veus populars que els canten.  
Sobre les lletres
Les partitures en PDF es publiquen sense lletra atès que l'objectiu d'aquesta pàgina són els arxius sonors, o sigui, proporcionar a les persones que  no ténen la partitura o no saben música la informació de les tonades gogístiques. A les webs de referència relacionades més avall hi trobareu centenars de facsímils amb la lletra.
Malgrat tot no tindrem cap incovenient en remetre via correu-e la partitura pdf amb la lletra incorporada a qui ho necessiti i ens ho demani.
Arxius en format MP3
Tots els fitxers MIDI d'aquesta col·lecció han estat editats amb Harmony Assistant® que utilitza la seva pròpia llibreria de sons la qual no coincideix amb la dels reproductors més habituals o del sistema i això implica un resultat sonor més pobre o diferent de l'original.
Qualsevol tonada publicada pot ser desada amb format MP3 però això comporta un augment considerable de la mida del fitxer (>1 Mb -en podeu escoltar unes mostres a Obres Harmonitzades). Per aquesta raó no es publiquen. Si us interessa alguna música en concret la podeu demanar a: goigs@rostoll.cat i us serà tramesa en aquest format per correu-e.
Enllaç a "Els Goigs d'Obaga"



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada